Przepisy

Lekki sernik jogurtowy z owocowymi galaretkami

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 0:20h

Sposób przygotowania:

  1. Odmierz 2/3 l gorącej wody i rozpuść galaretki o smaku truskawkowym. Przelej do małej prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą (lub dowolnego naczynia). Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
  2. Tę czynność powtórz jeszcze dwa razy, używając galaretek o smaku owoców lasu i owoców egzotycznych - w efekcie uzyskasz 3 formy, każdą wypełnioną galaretkami o jednym smaku.
  3. Galaretki wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę o boku 2 cm x 2 cm. Przełóż do tortownicy (o średnicy 24 cm), tak by smaki były wymieszane ze sobą. Wstaw do lodówki.
  4. W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść żelatynę. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Dodaj jogurt grecki, cukier i aromat wanilinowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Masę jogurtową przelej do tortownicy z pokrojonymi galaretkami. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
  5. Brzoskwinie pokrój w kostkę (1 cm x 1 cm). Granat obierz, pestki przełóż do miseczki.
  6. Torcik wyjmij z lodówki i delikatnie zdejmij obręcz tortownicy. Udekoruj brzoskwiniami, pestkami granatu i listkami mięty.

Przepis przy współpracy z serwisem mniammniam.com

Zobacz jak zrobić: https://youtu.be/TN5X4tB6fXc

komentarzy /1/
Skomentuj
Milena
2017-05-24 19:43:03
Brzmi smakowicie. Jutro zrobię niespodziankę mężowi.