Przepisy

Kruche cudeńka

Poziom trudności: niski
Czas wykonania: 1:00h

Sposób przygotowania:

  1. Do ciasta dodaj 1 żółtko, sok z 1 cytryny (40 ml) , 100 g zimnego masła, zmiksuj całość na gładką masę (przez 1‒2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników). 
  2. Ciasto podziel na dwie części, włóż do lodówki na minimum 30 min do schłodzenia. 
  3. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. Wyjmij połowę ciasta, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką. 
  5. Wykrój foremkami (foremki o średniej wielkości o wys. 5,5 cm i szerokości 5,5 cm) dowolne kształty i ułóż na przygotowanej blasze. 
  6. Posmaruj wierzch ciastek pozostałym białkiem i posyp brązowym cukrem. 
  7. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez 12‒15 min do uzyskania złocistego koloru (gorące ciasteczka są miękkie, w czasie studzenia stają się kruche). 
  8. Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
 
Ciasteczka możesz także upiec z dodatkiem łyżeczki cynamonu lub łyżki kakao.
Wówczas zamiast soku z cytryny dodaj ok. 3 łyżki wody. Wierzch ciastek posmaruj białkiem, posyp posiekanymi bakaliami lub drobno pokrojoną gorzką czekoladą (zamiast cukrem).
 
Więcej inspiracji na ciasteczka i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/babeczki-i-ciasteczka/
komentarzy /0/
Skomentuj