Sposób przygotowania:
-
Do ciasta dodaj 1 żółtko, sok z 1 cytryny (40 ml) , 100 g zimnego masła, zmiksuj całość na gładką masę (przez 1‒2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników).
-
Ciasto podziel na dwie części, włóż do lodówki na minimum 30 min do schłodzenia.
-
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Wyjmij połowę ciasta, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką.
-
Wykrój foremkami (foremki o średniej wielkości o wys. 5,5 cm i szerokości 5,5 cm) dowolne kształty i ułóż na przygotowanej blasze.
-
Posmaruj wierzch ciastek pozostałym białkiem i posyp brązowym cukrem.
-
Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez 12‒15 min do uzyskania złocistego koloru (gorące ciasteczka są miękkie, w czasie studzenia stają się kruche).
-
Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Ciasteczka możesz także upiec z dodatkiem łyżeczki cynamonu lub łyżki kakao.
Wówczas zamiast soku z cytryny dodaj ok. 3 łyżki wody. Wierzch ciastek posmaruj białkiem, posyp posiekanymi bakaliami lub drobno pokrojoną gorzką czekoladą (zamiast cukrem).
Więcej inspiracji na ciasteczka i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/babeczki-i-ciasteczka/