Sposób przygotowania:
Ciasto:
-
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C bez termoobiegu.
-
W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4–5 min. Pod koniec miksowania dodaj 50 g orzechów, wymieszaj.
-
Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze.
-
Wstaw do nagrzanego do temp. 180⁰C piekarnika i piecz kolejno przez 10–15 min. Wystudź.
-
Wykrawaj z ciasta foremkami dowolne kształty (pamiętaj, aby wyciąć dany kształt podwójnie).
Krem:
-
Pozostałe skrawki ciasta rozkrusz, dodaj 30 g orzechów i upraż na suchej patelni (ok. 8 min). Wystudź.
-
Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj.
-
Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
-
Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując.
-
Do kremu dodaj uprażone okruchy ciasta z orzechami i suszone owoce, wymieszaj.
-
Składanie torcików: weź dwa ciastka o tym samym kształcie. Jedno z nich grubo posmaruj kremem (ok. 1 łyżka kremu), przykryj drugim, brzegi kremu wyrównaj nożem. Czynność tę powtarzaj do wykończenia ciastek i kremu.
Polewa:
-
W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem. Zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 4 min, ciągle mieszając.
-
Płynną polewę rozprowadź na każdym torciku, udekoruj według uznania orzechami, rodzynkami lub startą czekoladą.
-
Torciki idealnie smakują schłodzone (ok. 1 godz.).
Wiecej inspiracji na ciasta z kremem i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/
