Przepisy

Krówkowe torciki

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 30
Czas wykonania: 2:00h

Do ciasta:

Do kremu:

Do polewy:

  • 50 g margaryny
  • 2 łyżki mleka

Do dekoracji :

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C bez termoobiegu.
  3. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4–5 min. Pod koniec miksowania dodaj 50 g orzechów, wymieszaj.
  4. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze.
  5. Wstaw do nagrzanego do temp. 180⁰C piekarnika i piecz kolejno przez 10–15 min. Wystudź.
  6. Wykrawaj z ciasta foremkami dowolne kształty (pamiętaj, aby wyciąć dany kształt podwójnie).

Krem:

  1. Pozostałe skrawki ciasta rozkrusz, dodaj 30 g orzechów i upraż na suchej patelni (ok. 8 min). Wystudź.
  2. Zawartość torebki z  kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj.
  3. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
  4. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując.
  5. Do kremu dodaj uprażone okruchy ciasta z orzechami i suszone owoce, wymieszaj.
  6. Składanie torcików: weź dwa ciastka o tym samym kształcie. Jedno z nich grubo posmaruj kremem (ok. 1 łyżka kremu), przykryj drugim, brzegi kremu wyrównaj nożem. Czynność tę powtarzaj do wykończenia ciastek i kremu.

Polewa:

  1. W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem. Zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 4 min, ciągle mieszając.
  2. Płynną polewę rozprowadź na każdym torciku, udekoruj według uznania orzechami, rodzynkami lub startą czekoladą.
  3. Torciki idealnie smakują schłodzone (ok. 1 godz.).

Wiecej inspiracji na ciasta z kremem i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/

komentarzy /0/
Skomentuj