Przepisy

Krówka z galaretką

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 20
Czas wykonania: 1:30h

Do kremu:

Do ciasta:

  • 3 jaja
  • 50 ml wody (ok. 5 łyżek)

Do ponczu:

Do polewy:

  • 50 g margaryny
  • 2 łyżki mleka

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

Krem:

  1. Galaretkę smak wiśniowy rozpuść w 250 ml gorącej wody. Po zastygnięciu pokrój ją w drobną kostkę.
  2. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj.  
  3. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu, do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
  4. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.
  5. Na koniec dodaj pokrojoną galaretkę i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto:

  1. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą.
  3. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180⁰C bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika).
  4. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4−5 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej blachy.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180⁰C przez 25−30 min.

Poncz:

  1. Zaparz kawę zbożową ANATOL lub herbatę. Ostudź.

Składanie ciasta:

  1. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój w połowie wysokości.
  2. Dolną warstwę biszkoptu nasącz połową ponczu, wyłóż krem, nasącz od środka drugą warstwę biszkoptu i przykryj nią całość.

Polewa:

  1. W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem. Zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą karmelową z kartonika, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 4 min, ciągle mieszając.
  2. Płynną polewę karmelową rozprowadź na biszkopcie.
  3. Polewę smak białej czekolady przygotuj wg sposobu podanego na opakowaniu. Odetnij róg opakowania i udekoruj cienkimi strużkami gotowej białej polewy wierzch polewy karmelowej, robiąc kratkę.
  4. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do schłodzenia.

Wiecej inspiracji na ciasta z kremem i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/

komentarzy /0/
Skomentuj