Przepisy

Kostka kokosowa

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 16
Czas wykonania: 1:00h

Do ponczu:

  • 175 ml przegotowanej wody
  • 25 ml soku z cytryny (sok z 1/2 cytryny)
  • 25 ml alkoholu 

Krem:

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  2. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180⁰C bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika). 
  3. Do głębokiej miski wbij jaja, dodaj wodę, wsyp zawartość torebki i miksuj na najwyższych obrotach przez 4‒5 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej tortownicy.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180⁰C przez 40‒45 min (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
  5. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój w połowie wysokości na dwie części. Przygotuj poncz. 

Krem:

  1. 100 g białej czekolady z dodatkiem 5 łyżek śmietanki 30-36% tł. (ok. 50 ml) roztop w rondelku, pozostaw do ostudzenia. 
  2. 450 ml schłodzonej śmietanki zmiksuj na najwyższych obrotach z dodatkiem dwóch opakowań Śnieżki Delecta przez 5 min. 
  3. Dodawaj stopniowo płynną czekoladę, ciągle miksując. 
  4. Z torebki 150 g wiórków kokosowych odsyp 4 łyżki do dekoracji. 
  5. Pozostałe wiórki kokosowe dosyp do masy i delikatnie wymieszaj łyżką.

 
Dolną część ciasta nasącz połową ponczu, wyłóż połowę kremu. Nasącz od spodu górną część ciasta, przykryj nią całość.
Na wierzch wyłóż pozostały krem i posyp wiórkami kokosowymi (ok. 30 g) i płatkami migdałowymi (ok. 30 g).
Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 4 godz.
 
Więcej inspiracji na ciasta biszkoptowe i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/babki-i-biszkopty/
komentarzy /0/
Skomentuj