Przepisy

Kora

Poziom trudności: wysoki
Ilość porcji: 24
Czas wykonania: 1:30h

Ciasto:

Masa:

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, dodać żółtka i wymieszać.
  2. Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, delikatnie wymieszać.
  3. Podzielić masę na 2 części. Włożyć do formy o wymiarach 25x30cm (uprzednio wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem) i upiec 2 placki.

Masa:

  1. Na soku z brzoskwiń ugotować budyń z ok. 0,5 szklanki cukru. 2 budynie śmietankowe rozrobić w szklance mleka, dodać roztrzepane żółtka i ugotować budyń.
  2. Budyń ostudzić, utrzeć z 1 kostką margaryny.
  3. Na jeden placek wyłożyć pół masy, ułożyć na niej delicje namoczone w kawie z alkoholem.
  4. Na to wszystko nałożyć resztę masy, następnie przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć brzoskwinie i zalać galaretką (przygotowaną według przepisu na opakowaniu).

Dobra rada Delecty:

Ciasto należy piec w temp. 180°C przez 15 minut. Do przyrządzenia Kory proponujemy użyć galaretki o smaku pomarańczowym, truskawkowym lub wiśniowym.

Więcej inspiracji na ciasta i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/

 

komentarzy /0/
Skomentuj