Sposób przygotowania:
-
Rodzynki zalej wrzątkiem.
-
Masło utrzyj mikserem z cukrem i cukrem migdałowym na puszystą masę.
-
Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy, wymieszaj.
-
Następnie dodaj proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Całość utrzyj.
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
-
Stopniowo dodawaj ser, a potem osączone rodzynki.
-
Ubij pianę z białek i bardzo ostrożnie połącz ją z masą serową.
-
Ciasto przelej do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.
-
Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz 60 minut nie zaglądając do środka. Po godzinie wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki. Ciasto pozostaw jeszcze w piekarniku na 30 minut, ponieważ przez gwałtowne ochłodzenie sernik mógłby opaść.
-
Wystudzony sernik oprósz cukrem pudrem.
Więcej inspiracji na serniki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/serniki/
