Przepisy

Klasyczny sernik wiedeński

Poziom trudności: wysoki
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1:30h

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem.
  2. Masło utrzyj mikserem z cukrem i cukrem migdałowym na puszystą masę.
  3. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy, wymieszaj.
  4. Następnie dodaj proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Całość utrzyj.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  6. Stopniowo dodawaj ser, a potem osączone rodzynki.
  7. Ubij pianę z białek i bardzo ostrożnie połącz ją z masą serową.
  8. Ciasto przelej do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.
  9. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz 60 minut nie zaglądając do środka. Po godzinie wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki. Ciasto pozostaw jeszcze w piekarniku na 30 minut, ponieważ przez gwałtowne ochłodzenie sernik mógłby opaść.
  10. Wystudzony sernik oprósz cukrem pudrem.

Więcej inspiracji na serniki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/serniki/

komentarzy /0/
Skomentuj