Przepisy

Klasyczne Tiramisu na sposób włoski

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 16
Czas wykonania: 1:00h

Poncz:

  • 150 ml wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 25 ml alkoholu

Dekoracja:

  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Zalej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 150 ml wrzątku i pozostaw do przestudzenia. Dodaj alkohol.
  2. W wysokim naczyniu ubij śmietankę kremówkę.
  3. Do serka mascarpone dodaj cukier puder i wymieszaj. Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą śmietankę oraz kilka kropli aromatu ciągle mieszając.
  4. Pierwszy spód biszkoptowy nasącz 50 ml ponczu i wyłóż na niego 1/3 kremu. Czynności te powtórz jeszcze dwukrotnie, tak aby wierzch ciasta posmarować ostatnią częścią kremu.
  5. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem posyp obficie kakao.

Więcej inspiracji na ciasta z kremem i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/

komentarzy /0/
Skomentuj