Sposób przygotowania:
-
Umyty mak zalej wrzątkiem i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Następnie osącz go i trzykrotnie zmiel w maszynce.
-
W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj bakalie, mak, cukier i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut.
-
Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodaj żółtka, pianę i delikatnie całość wymieszaj.
-
Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru.
-
Utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj całe jaja, żółtka, rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę.
-
Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce by wyrosło.
-
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części, rozwałkuj na niezbyt grube prostokąty i równomiernie rozłóż połowę masy makowej. Zwiń ciasto, sklej brzegi i przełóż na papier do pieczenia. Zepnij razem brzegi papieru i struclę przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika. Czynności te powtórz z drugą połową ciasta.
-
Blachę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.
-
Wystudzone strucle udekoruj polewami przygotowanymi wg sposobu podanego na opakowaniu oraz posyp rodzynkami.
Więcej inspiracji na ciasta drożdżowe i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/drozdzowe/
