Produkty

Pieczenie > Ciasta

Karpatka czekoladowa

DOBRZE ZNANA KARPATKA teraz w zupełnie nowej odsłonie CZEKOLADOWEJ

Karpatka czekoladowa to produkt z linii ciast do samodzielnego wypieku w domu, w nowoczesnym wydaniu. Kompozycja popularnego ciasta ptysiowego o  nowym, głębokim czekoladowym smaku ( z dodatkiem belgijskiej czekolady), przełożonym kremem waniliowym.

Najwyższej jakości składniki nadają ciastu wyjątkowy wygląd delikatnie chrupiącego i charakterystycznie pofałdowanego ciasta.

Gwarancja udanego wypieku, bo to prosta, szybka i elegancka formuła przygotowania ciasta oraz duża porcja wypieku (duża tortownica i ok. 1 kg gotowego ciasta). Nie trzeba wielu umiejętności kulinarnych, aby nam się ciasto udało.

Karpatka czekoladowa to produkt o kompletnym składzie (2 saszetki: do przygotowania ciasta czekoladowego oraz mieszanka do przygotowania kremu na bazie śmietanki kremówki). Wystarczy dodać tylko jaja, tłuszcz, mleko i śmietankę 30-36 % tł.

Karpatka czekoladowa to produkt:  BEZ BARWNIKÓW, OLEJU PALMOWEGO I SYROPU GLUKOZOWEGO.

 

Przygotuj:

Do ciasta: 250 ml wody (ok. 1 szklanki), 125 g margaryny, 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
Do masy śmietanowej: 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
Do dekoracji: 1 łyżkę cukru pudru

Sposób Przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min.), energicznie rozcierając masę. Wystudź.
  2. Nastaw piekarnik na temp. 220°C (bez termoobiegu).
  3. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.
  4. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą w tortownicy o śr. 28 cm lub na blasze o wymiarach 25x30 cm  (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką).
  5. Wstaw do nagrzanego to temp. 220°C piekarnika i piecz 25-30 min (każde ciasto piecz oddzielnie).
  6. Po upieczeniu wystudź ciasto.
  7. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietanę i ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji.
  8. Dodaj zawartość opakowania z mieszanką do masy śmietanowej i jeszcze chwilę miksuj.
  9. Na dolną warstwę ciasta wyłóż przygotowaną masę śmietanową, przykryj górną warstwą ciasta.
  10. Wstaw do lodówki na co najmniej  2 godziny do schłodzenia.
  11. Przed podaniem ciasto udekoruj cukrem pudrem.