Produkty

Pieczenie > Ciasta

Eklery

Podłużne ciasto ptysiowe wypełnione bitą śmietaną, kremem bezowym, kremem russel lub śmietankowym. Często dodatkowo pokryte czekoladą bądź toffi. Ekler, eklerek lub eklerka – bez względu na nazwę, deser ten cieszy się popularnością niezależnie od szerokości geograficznej. Już teraz w ofercie marki Delecta, więc można spotkać go również w każdym polskim domu.

W opakowaniu znajduje się ciasto, które nie wymaga zaparzania oraz rękaw cukierniczy, który pozwoli nadać wypiekowi wymarzony kształt. Zawarty w pudełku krem na bazie kremówki, nie tylko wybornie smakuje, ale również utrzymuje idealną konsystencję podczas napełniania ciastka. Z jednego zestawu „Chrupiących Ekler” można przygotować 15 porcji deseru. Jest to pierwsza tego typu propozycja na rynku.

Piecz i chrup swoje ulubione ciastko!

 

Przygotowanie:

  • Do ciasta: 3 jaja , 125 ml wody (1/2 szklanki), 75 ml oleju
  • Do masy śmietanowej: 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
  • Do dekoracji: 1 łyżkę cukru pudru

 

  1. Nastaw piekarnik na temp. 220°C (bez termoobiegu). Wyłóż papier do pieczenia na blachę z wyposażenia piekarnika.
  2. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj wodę i olej, wsyp zawartość opakowania z ciastem, a następnie miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  3. Odetnij ok. 4 cm długości końcówki rękawa cukierniczego.
  4. Przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj eklery ruchem zygzakowatym o długości ok. 9 cm i grubości ok. 2 cm. Przygotowana porcja wystarczy na ok. 15 eklerków.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 18 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim eklerki na dodatkowe 10 minut do wysuszenia (drzwi piekarnika powinny być zamknięte!).
  6. Wystudzone eklery przekrój w połowie wysokości.
  7. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietanę i ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji.
  8. Dodaj zawartość opakowania z masą do śmietany i chwilę miksuj.
  9. Włóż po jednej łyżce kremu na górną i dolną część eklera. Połącz obie części.
  10. Posyp cukrem pudrem.
  11. Eklery smakują najlepiej po ok. 2 godzinach schładzania.

Opakowanie wystarcza na jedną blachę eklerów (ok. 15 sztuk).