Produkty

Pieczenie > Ciasta

Drożdżowe ślimaczki

Poznaj nasz przepis na pyszne wypieki. Idealne na śniadanie i nie tylko. 

Nasza nowość z linii Takie to proste to drożdżowe ślimaczki. Pyszne, drożdzowe, puchate ślimaczki idealne na śniadanie, deser czy przekąske do pracy. Prosty skład produktu, gwarantowany przez użycie tylko naturalnych składników. Drożdżowe ślimaczki to zredukowana ilość cukru, zawierają drożdże i specjalną, podsuszaną mąkę, która gwarantuje puszystość i przyrost mieszanki.

Naturalny słodki wypiek już w 1,5 g odziny. Wystarczy dodać podstawowe skłądniki jak jajo, mleko i masło. Z mieszanki otrzymasz 12 ślimaczków. Za każdym razem możesz przygotować różne nadzienia: cynamonowe, twarogowe, budyniowe czy z dżemem.

 

Przygotuj:

DO CIASTA:

  • 1 jajo
  • 150 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła

NADZIENIE:

  • 50g  masła
  • 50g cukru
  • 5 g cynamonu
  1. Rozpuść i przestudź lekko masło.
  2. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajo, masło i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min (mieszadła świderki).
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut ( do podwojenia objętości).
  4. Przygotuj nadzienie: masło, cukier i cynamon ucieraj łyżką do, uzyskania jednolitej masy. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat/stolnice i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 45 cm, posmaruj nadzieniem całe ciasto. Zwiń jak roladę (w rulon), pokrój ostrym nożem na 12 równych części, umieść w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat/ stolnicę i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 30 cm, posmaruj nadzieniem. 
  6. Wstaw ślimaczki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180°C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania ślimaczków). Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180°C piecz ok. 23min – do zarumienienia.