Przepisy

Domek z piernika

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 1
Czas wykonania: 0:50h

Składniki:

Lukier:

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Na sztywnej tekturce narysuj od linijki i następnie wytnij szablony, które posłużą do wykrawania z ciasta elementów piernikowego domku: - 2 prostokąty o wymiarach 18 x 21,5 cm - na dach; - prostokąt o wymiarach 24 x 32 cm - na podłogę; - trójkąt równoramienny o wymiarach 21 cm (podstawa); 21,5 cm (ramiona) - na ścianę tylną; - trójkąt równoramienny o wymiarach 21 cm (podstawa); 21,5 cm (ramiona) z wyciętymi oknami i drzwiami na ścianę przednią.
  2. Nastaw piekarnik na 180ºC. Zawartość opakowania piernika Duża Blacha wsyp do miski, dodaj jajo, wodę i miękką margarynę. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 3 minuty do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wsyp dodatkowo ok. 1,5 szklanki mąki i dokładnie wymieszaj, wyrabiając ciasto ręką.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Przykładaj tekturowe szablony i wycinaj nożem kolejne części domku. Jeżeli pozostanie Ci ciasto, dodatkowo możesz wyciąć drzewka, płotek, choinki, kotka itp. Wszystko zależy od inwencji twórczej Twojego dziecka. Świetna zabawa gwarantowana!
  4. Wycięte części z ciasta przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 - 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystudzenia.
  6. Aby przygotować gęsty lukier, cukier puder wymieszaj z gorącą wodą i aromatem do ciast. Krawędzie wszystkich elementów domku posmaruj dużą ilością lukru i złóż w kształt domku. Wcześniej, dach możesz ozdobić polewą o smaku mlecznej czekolady. Do dekoracji wykorzystaj kolorowe drażetki, które za pomocą lukru przykleicie z dzieckiem do różnych części domku.
  7. Gotowy domek pozostaw do wyschnięcia.  

Więcej inspiracji na pierniki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/pierniki-i-pierniczki/

komentarzy /0/
Skomentuj