Sposób przygotowania:
-
Piekarnik nagrzej do temp. 140-150ºC.
-
Weź dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Do wysokiego naczynia wlej wodę, wsyp zawartość opakowania i miksuj na najwyższych obrotach 8 minut do uzyskania sztywnej masy.
-
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskaj z niego, na blachę z papierem, średniej wielkości okrągłe beziki tworząc 6 rzędów po 5-6 sztuk. W podobny sposób zapełnij drugą blachę.
-
Blachy z bezikami wstaw równocześnie do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut bez termoobiegu, następnie wyłącz piekarnik i susz 25-30 minut przy zamkniętych drzwiczkach.
-
Zmiksuj ok. 225 g truskawek, dodając 1-2 łyżeczki cukru pudru do smaku, tworząc mus owocowy. Pozostałą ilość owoców pokrój na ćwiartki, które posłużą do dekoracji.
-
Do małego garnka wlej mleko, dodaj czekoladę i całość podgrzewaj do rozpuszczenia czekolady.
-
Do wysokiego naczynia wlej 500 ml dobrze schłodzonej śmietany. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj zawartość 2 torebek z mixem do śmietany i chwilę miksuj.
-
Na dnie pucharków poukładaj beziki (można je także pokruszyć). Na wierzch wyłóż 1-2 łyżki bitej śmietany. Połowę deserów polej musem owocowym, drugą część czekoladą. Wszystkie pucharki udekoruj kawałkami truskawek.
-
Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia.
Więcej inspiracji znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/bezy/
