Przepisy

Delikatny tort z truskawkami

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 1:00h

Ciasto:

Krem:

Dekoracja:

  • 300 g mrożonych truskawek, malin lub jagód.

Sposób przygotowania:

  1. Masło stopić i wystudzić.
  2. Żółtka z 2 łyżkami ciepłej wody, cukrem i cukrem wanilinowym ubić na gęsty krem.
  3. Białka z solą ubić na sztywno i dodać do kremu jajecznego.
  4. Wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i przesiać do kremu.
  5. Wszystko razem wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy (o średnicy 20 cm).
  7. Piec w piekarniku w temperaturze 160°C (w piekarniku gazowym pozycja 2) ok. 30-40 min.
  8. Pozostawić ciasto w chłodnym miejscu.
  9. Ciasto przekroić w poprzek dwa razy.
  10. Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu.
  11. Jedną czwartą ilości kremu posmarować spodni placek.
  12. Przyłożyć drugim plackiem, posmarować jedną trzecią pozostałego kremu i powciskać w niego ćwiartki truskawek .
  13. Przyłożyć górnym plackiem i posmarować tort dookoła pozostałym kremem.
  14. Tort pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę i podawać najlepiej po schłodzeniu.

Wiecej inspiracji na ciasta i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/babki-i-biszkopty/

komentarzy /0/
Skomentuj