Sposób przygotowania:
-
Masło stopić i wystudzić.
-
Żółtka z 2 łyżkami ciepłej wody, cukrem i cukrem wanilinowym ubić na gęsty krem.
-
Białka z solą ubić na sztywno i dodać do kremu jajecznego.
-
Wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i przesiać do kremu.
-
Wszystko razem wymieszać.
-
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy (o średnicy 20 cm).
-
Piec w piekarniku w temperaturze 160°C (w piekarniku gazowym pozycja 2) ok. 30-40 min.
-
Pozostawić ciasto w chłodnym miejscu.
-
Ciasto przekroić w poprzek dwa razy.
-
Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu.
-
Jedną czwartą ilości kremu posmarować spodni placek.
-
Przyłożyć drugim plackiem, posmarować jedną trzecią pozostałego kremu i powciskać w niego ćwiartki truskawek .
-
Przyłożyć górnym plackiem i posmarować tort dookoła pozostałym kremem.
-
Tort pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę i podawać najlepiej po schłodzeniu.
Wiecej inspiracji na ciasta i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/babki-i-biszkopty/
