Przepisy

Czekoladowiec

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 16
Czas wykonania: 1:00h

Do ciasta:

Do masy czekoladowej Brownies:

  • 2/3 szkl. cukru pudru (ok. 120 g)
  • 1/3 szkl. mąki pszennej (ok. 50 g)
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 75 g masła lub margaryny
  • 2 banany

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm.
  2. Nastaw piekarnik na 180ºC
  3. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj mleko i olej, wsyp zawartość torebki Babeczek o smaku czekoladowym i miksuj przez  1 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej tortownicy.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25−30 min (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min. Nie wyłączaj piekarnika.  

Masa czekoladowa Brownies:

  1. Rozpuść i ostudź w rondelku czekoladę z tłuszczem.
  2. W głębokiej misce wymieszaj cukier puder, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, dodaj jajo i wymieszaj łyżką. Dodaj roztopioną czekoladę z tłuszczem, całość wymieszaj ponownie łyżką.
  3. Banany zmiażdż widelcem. Do przygotowanej masy dodaj banany, dokładnie wymieszaj. 
  4. Wyłóż na upieczone ciasto i piecz przez kolejne 15 min w temp. 180⁰C. Po wbiciu widelca masa powinna być półpłynna. 

 

Więcej inspiracji na ciasta czekoladowe i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/czekoladowe/

komentarzy /0/
Skomentuj