Przepisy

Croquembouche

Poziom trudności: wysoki
Ilość porcji: 20
Czas wykonania: 1:30h

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Zagotuj wodę z margaryną. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja. Dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia. Całość miksuj na najwyższych obrotach około 5 minut.
  3. Nastaw piekarnik na 215˚C.
  4. Ciasto przełóż do szprycy i wyciskaj na blachę do pieczenia (wyłożoną pergaminem) okrągłe porcje ciasta (o średnicy zbliżonej do monety 5 zł). Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut do uzyskania złocistego koloru.
  5. Krówki połam na drobne cząstki.
  6. Dodaj 2 łyżki śmietanki i ogrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukierków.
  7. 1 łyżkę śmietanki pozostaw na później. Gdy masa będzie zbyt szybko zastygała, dodając śmietankę ponownie ją rozcieńczysz.

Kremy:

  1. Do wysokiego naczynia odmierz 300 ml dobrze schłodzonego mleka i wsyp zawartość opakowania z kremem o smaku śmietankowym. Miksuj przez 3 minuty.
  2. Gotowym kremem nadziej za pomocą szprycy połowę wystudzonych ptysiów.
  3. Natychmiast przystąp do zmiksowania kremu czekoladowego – odmierz 300 ml mleka i również miksuj krem przez 3 minuty. Gotową masą napełnij pozostałe ciasteczka.

Składanie ciasta:

  1. Przygotuj płaską paterę.
  2. Napełnione kremami ptysie układaj naprzemiennie - jeden z kremem jasnym, drugi z kremem ciemnym tworząc rozetę. Poszczególne ptysie sklejaj ze sobą za pomocą masy zrobionej z krówek i śmietany. Około 1 - 2 łyżek masy pozostaw do dekoracji.
  3. Czynność powtarzaj, aż do momentu utworzenia ptysiowej piramidki, którą na sam koniec udekoruj strużkami masy z krówek. Tak utworzona piramidka może posłużyć jako dekoracja świąteczna, ponieważ swoim kształtem przypomina choinkę. 
  4. Piramidkę udekoruj na przykład gwiazdkami z lukru plastycznego.  

Wiecej inspiracji na ciasta i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/

komentarzy /0/
Skomentuj