Sposób przygotowania:
Ciasto
-
Żółtka oddziel od białek, a następnie żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
-
Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj.
-
Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i ponownie wymieszaj.
-
Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie łyżką wymieszaj z ciastem.
-
Całość przełóż do blachy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170° C przez około 1 godzinę.
-
Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój w połowie wysokości
Krem:
-
Wymieszaj mleko ze śmietanką. Odlej niewielką ilość do innego naczynia, a resztę wlej do garnka i zagotuj z dodatkiem cukru.
-
Do pozostawionej części płynu dodaj 2 budynie i 2 żółta, dobrze wymieszaj. Następnie wlej do gorącego płynu znajdującego się w garnku i gotuj przez chwilę.
-
Pozostaw masę do wystudzenia. Zimną zmiksuj z masłem.
-
Orzechy upraż na maśle (około 5 minut), dodaj cukier i praż jeszcze około 1 minutę uważając, by całość się nie przypaliła i nie skarmelizowała. Pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto nasącz ponczem przygotowanym z wody i aromatu i przełóż większą częścią masy (około ¾). Pozostałą częścią posmaruj wierzch, posyp orzechami.
Wiecej inspiracji na ciasta z kremem znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/
