Przepisy

Ciasto słowackie

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 24
Czas wykonania: 2:00h
Ciasto:

Krem:

Posypka:

Poncz:

Sposób przygotowania:

Ciasto

  1. Żółtka oddziel od białek, a następnie żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę.
  2. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj.
  3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i ponownie wymieszaj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie łyżką wymieszaj z ciastem.
  5. Całość przełóż do blachy o wymiarach 25 x 35 cm,  wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170° C przez około 1 godzinę.
  7. Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój w połowie wysokości

Krem:

  1. Wymieszaj mleko ze śmietanką. Odlej niewielką ilość do innego naczynia, a resztę wlej do garnka i zagotuj z dodatkiem cukru.
  2. Do pozostawionej części płynu dodaj 2 budynie i 2 żółta, dobrze wymieszaj. Następnie wlej do gorącego płynu znajdującego się w garnku i gotuj przez chwilę.
  3. Pozostaw masę do wystudzenia. Zimną zmiksuj z masłem.
  4. Orzechy upraż na maśle (około 5 minut), dodaj cukier i praż jeszcze około 1 minutę uważając, by całość się nie przypaliła i nie skarmelizowała. Pozostaw do wystudzenia.
  5. Ciasto nasącz ponczem przygotowanym z wody i aromatu i przełóż większą częścią masy (około ¾). Pozostałą częścią posmaruj wierzch, posyp orzechami.  

Wiecej inspiracji na ciasta z kremem znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/

komentarzy /1/
Skomentuj
Aniela
2017-11-27 20:58:20
Zamiast podanego przepisu na krem wykorzystałam krem do karpatki,również smaczne i mniej pracy