Przepisy

Ciasto pychotka

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 25
Czas wykonania: 1:00h

Ciasto kruche:

Beza:

Krem:

Dodatki:

  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • kilka skruszonych herbatników

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części.
  2. Z białek ubić pianę, dodać cukier i na końcu wymieszać bezę z orzechami .
  3. Jedną częścią ciasta wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30cm, uprzednio wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wyłożyć połowę bezy.
  4. Włożyć do piekarnika i piec aż się zarumieni w temp. 180°C przez 25 minut.
  5. Z drugą porcją ciasta postąpić tak samo.
  6. Ugotować dwa budynie (w mniejszej ilości mleka), wystudzić.
  7. Utrzeć margarynę, dodawać po trochu budyń, cukier, cukier wanilinowy i wyrobić na jednolity krem.
  8. Wystudzony placek posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć połowę kremu, przykryć drugim plackiem i wyłożyć drugą część kremu, posypać skruszonymi herbatnikami.

Wiecej inspiracji na ciasta i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/

komentarzy /0/
Skomentuj