Przepisy

Ciasto migdałowe

Poziom trudności: wysoki
Ilość porcji: 16
Czas wykonania: 0:40h

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę i cukier ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści.
  2. Następnie dodać jajka, białko, sól i cynamon, wszystko wymieszać na puszystą masę.
  3. Dodać skórkę z  cytryny i kilka kropli aromatu cytrynowego oraz zmielone migdały.
  4. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy i wymieszać.
  5. Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, wyrównać powierzchnię ciasta.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190°C.
  7. Piec około 75 minut. Po ostudzeniu pokryć całość polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
  8. Można udekorować płatkami migdałów.

Wiecej inspiracji na ciasta i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/

komentarzy /0/
Skomentuj