Przepisy

Ciasto kruche z brzoskwiniami

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 24
Czas wykonania: 1:00h

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj i jeżeli tego wymagają obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki.
  2. Nastaw piekarnik na 180°C.
  3. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj wodę i miękką margarynę. Miksuj (mieszadłami świderkami) ok. 1-2 minuty do połączenia składników.
  4. Przełóż 3/4 ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy o wymiarach 35x25 cm.
  5. Na ciasto wyłóż przygotowane brzoskwinie (jeżeli owoce są kwaskowe możesz posypać je 1 łyżką cukru).
  6. Do pozostałej 1/4 ciasta dodaj 50 g mąki i wyrób na jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką i wyłóż na owoce.
  7. Powierzchnię ciasta posmaruj mlekiem i posyp 1 łyżką cukru.
  8. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 40-50 minut.


Dobra rada Delecty:
Ciasto to doskonale smakuje również z innymi owocami (tj. śliwkami, morelami, porzeczkami czy agrestem)

Wiecej inspiracji na ciasta kruche i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/kruche/

 

komentarzy /0/
Skomentuj