Produkty

Pieczenie > Ciasta

Ciasto Karpatka

Karpatka jest ciastem doskonale w Polsce znanym, a jej nazwa pochodzi od specyficznego kształtu powierzchni ciasta przypominającej polskie góry Karpaty.
Pomiędzy dwoma warstwami delikatnego ciasta możesz znaleźć najbardziej delikatny, waniliowy krem, którego smaku nie zapomnisz.
W zestawie znajduje się krem i ciasto.
 
Więcej inspiracji na ciasto Karpatka znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/karpatki/
Składniki:

Do kremu:
  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 200 g masła lub margaryny
Do ciasta:
  • 250 ml wody (1 szklankę)
  • 125 g margaryny 
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości) 
Do dekoracji:
  • 1 łyżkę cukru pudru 


Sposób przygotowania:

Krem:
  • Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
  • Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
  • Zmiksuj ugotowaną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.
Ciasto:
  • Zagotuj wodę z margaryną, dodaj zawartość torebki z ciastem i chwilę gotuj rozcierając masę. Wystudź.
  • Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.  
  • Nagrzej piekarnik do temp. 220ºC bez termo obiegu.
  • Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min.
  • Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze. 
  • Wstaw do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika i piecz kolejno przez 25−30 min, do uzyskania złocistego koloru.
Składanie ciasta:
  • Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta. 
  • Ciasto posyp cukrem pudrem.