Przepisy

Bezowy tort kawowy

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1:30h

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temp. 140-150ºC.
  2. Przytnij papier do pieczenia do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika. Narysuj na papierze 3 okręgi o średnicy 18 cm.
  3. Do wysokiego naczynia wlej wodę, wsyp zawartość opakowania i miksuj  na najwyższych obrotach przez 8 min.
  4. Gotową masę rozłóż równo na narysowanym na papierze okręgu.
  5. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piecz 60 minut w piekarniku elektrycznym, 40 minut w piekarniku gazowym, następnie wyłącz piekarnik i susz przy zamkniętych drzwiczkach 40-45 minut. Po upieczeniu bezy będą z wierzchu kruche, a w środku miękkie o konsystencji pianki.
  6. Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko, wsyp zawartość torebki z kremem i miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Pod koniec miksowania dodaj kawę rozpuszczalną.
  7. Jedną bezę posmaruj gotowym kremem i przykryj drugą bezą. Trzecią bezę połam na kawałki.
  8. Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietanę 30-36% tłuszczu. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodaj mix do śmietany wymieszany z 1 łyżeczką cukru pudru i chwilę miksuj.
  9. Ubitą śmietanę rozsmaruj na wierzchu tortu. Na wierzch poukładaj kawałki rozkruszonej bezy i całość posyp kawą rozpuszczalną.
  10. Bezę możesz wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do schłodzenia, uzyskasz wtedy właściwą gęstość i konsystencję kremu.

Więcej inspiracji znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/bezy/

komentarzy /1/
Skomentuj
Elżbieta Pawłowska/ELKA
2015-12-04 16:35:00
TYLKO DLACZEGO NIE MOGĘ UPROŚCIĆ SOBIE PRACY KORZYSTAJĄC Z WASZEGO WSPANIAŁEGO PRODUKTU DUŻA BEZA ZNIKNĘŁA GDZIEŚ BEZ ŚLADU?