Produkty

Pieczenie > Ciasta

Bananata

Bananata to pyszny czekoladowy biszkopt, puszysta śmietanowa masa z płatkami czekolady i banany. To po prostu klasyka. Bananata to ciasto, które urzeknie cię niesamowitym smakiem śmietankowo - bananowego kremu połączonego z kunsztem czekoladowego biszkoptu. Bananata cieszy zatem nie tylko smakiem, ale i wyglądem. 
Przygotuj Bananatę tak jak lubisz, możesz zamiast bananów użyć innych owoców (truskawki, jagody) i cieszyć się wyjątkowym smakiem. Piecz śmiało dla innych ...ot tak...prosto z serca.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 75 ml mleka

Masa śmietanowa:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30-35% tł.
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody

Poncz:

  • 50 ml przegotowanej zimnej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 banany lub inne owoce: jagody, maliny

Sposób przygotowania:

Poncz:

W wysokimm naczyniu wymieszaj wodę z sokiem z wyciśniętej cytryny. 

Ciasto:

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. 
  2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z mlekiem.
  3. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. 
  4. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach 4-5 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy. 
  5. Wstaw do piekarnika i piecz 25 min. 
  6. Upieczone ciasto pozostaw do ostudzenia.
  7. Wystudzone ciasto wyjmij z formy. Wydrąż łyżką miąższ na głębokość ok. 0,5 cm, pozostawiając 1 cm od brzegu.
  8. Wydrążone ciasto rozkrusz (posłuży do obsypania ciasta). 
  9. Spod ciasta nasącz przygotowanym ponczem. 
  10. Banany obierz ze skórki i przerój wzdłuż (inne owoce pokrój na małe kawałki), ułóż na cieście. 

Masa śmietanowa:

  1. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietanę.
  2. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania prawie sztywnej konsystencji.
  3. Do przygotowanej wody wsyp zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksuj ok. 10 sec. Wlej mieszankę do ubitej śmiatany i miksuj ok. 10 sec.
  4. Na koniec wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj. 

Tak przygotowaną masę wyłóż na banany. Łyżką uformuj kopułę, posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki na minimum 2 godz. do schłdozenia.