Przepisy

Babka drożdżowa z rodzynkami

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 16
Czas wykonania: 1:00h
  • 2,5 szkl. mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 3 jaja
  • aromat pomarańczowy Delecta (dodać 2 łyżeczki)
  • 10 dag rodzynek Bakalland
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z połową ilości ciepłego mleka, łyżeczką cukru i mąki.
  2. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Jaja utrzeć z cukrem i szczyptą soli.
  4. Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę letniego mleka, utarte jaja i 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego.
  5. Wyrabiać ciasto aż powstaną pęcherzyki powietrza.
  6. Masło stopić, przestudzić, dodać do ciasta.
  7. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Sparzone i ostudzone rodzynki dodać do ciasta.
  9. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  10. Piec w temperaturze 170-180°C przez 50 minut.
  11. Po wystudzeniu przygotować lukier: do 1/2 szklanki cukru pudru dodać 1 łyżkę zimnej wody i 1 łyżeczkę soku z cytryny.
  12. Ucierać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  13. Babkę polukrować.

Dobra rada Delecty:
Dodawane do ciast bakalie należy obsypać mąką. Taka otoczka z mąki utrzyma bakalie w cieście, trzeba je tylko dodać pod koniec przygotowywania masy i lekko wymieszać łyżką.
Przesiewanie mąki jest zabiegiem koniecznym. W ten sposób usuwa się wszelkie zanieczyszczenia, mąka zostaje ocieplona, spulchniona i napowietrzona.
 
 
Więcej inspiracji na ciasta drożdżowe i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/drozdzowe/
komentarzy /0/
Skomentuj