Przepisy

Babeczki Zebra

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1:00h

Sposób przygotowania:

  1. Wlej 100 ml mleka (schłodzonego lub o temp. pokojowej) do szklanki.
  2. Wsyp zawartość torebki z budyniem, energicznie mieszaj łyżeczką do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1 min). Odstaw budyń na ok. 5 min do zgęstnienia (czas przygotowania ciasta jest czasem gęstnienia budyniu).
  3. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C.
  4. Wyłóż na blachę z wyposażenia piekarnika 12 foremek.
  5. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj 100 ml mleka oraz olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką do gładkiej konsystencji (ok. 0,5 min).
  6. Podziel ciasto na połowę - jedna połowa zostaje jasna, do drugiej natomiast dodaj kakao i pozostała ilość mleka (ok. 20 ml). Całość wymieszaj do połączenia się składników.
  7. Do 6 foremek rozłóż połowę jasnego ciasta, do pozostałych 6 ciasta ciemnego.
  8. Przygotowany budyń wyłóż na środek każdej babeczki (ok. 1 łyżeczki).
  9. Budyń przykryj pozostałą ilością ciasta - UWAGA: do foremek z jasnym spodem użyj ciasta ciemnego, zaś  z ciemnym spodem – ciasta jasnego.
  10. Babeczki natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 18-23 min.
  11. Wystudzone babeczki udekoruj polewą tworząc „zygzaki”- na jasny wierzch użyj polewy o sm. mlecznej czekolady, na ciemny wierzch o smaku białej czekolady.

Więcej inspiracji na babeczki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/babeczki-i-ciasteczka/

komentarzy /0/
Skomentuj