Przepisy

Babeczki - wiśniowe perły

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 1
Czas wykonania: 0:50h

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C.
  2. Wyłóż na blachę z wyposażenia piekarnika 12 foremek.
  3. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj mleko i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką do gładkiej konsystencji (ok. 0,5 min.).
  4. Odłóż 12 najładniejszych wiśni - wykorzystasz je później. Pozostałe owoce wyłóż do papilotek i przykryj ciastem (1-1,5 łyżki ciasta).
  5. Babeczki natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 - 22 min (do uzyskania złocistego koloru). Po upieczeniu babeczki odstaw do wystudzenia.
  6. Otwórz pojemnik z nadzieniem truskawkowym i wymieszaj je łyżeczką.
  7. Aby przygotować krem, do wysokiego naczynia wlej bardzo schłodzoną (min. 12h) śmietankę i ubijaj mikserem. Dodaj nadzienie, cukier puder i dalej miksuj. Wsyp Mix do śmietany i chwilę całość miksuj do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
  8. Odetnij nożem górę babeczek równo z krawędzią papilotki.
  9. Dół babeczek posmaruj kremem za pomocą szprycki, tuż przy brzegu wyłóż po wisience i przykryj odciętą górą lekko odkrywając owoc. 
  10. Babeczki posyp cukrem pudrem.

 

Więcej inspiracji na babeczki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/babeczki-i-ciasteczka/

komentarzy /0/
Skomentuj