Przepisy

Babeczki sowy

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 0:45h

Sposób przygotowania:

  1. Wlej 100 ml mleka (schłodzonego lub o temp. pokojowej) do szklanki.
  2. Wsyp zawartość torebki z budyniem, energicznie mieszaj łyżeczką, do gładkiej konsystencji (ok. 1 min).
  3. Odstaw budyń na ok. 5 min do zgęstnienia (czas przygotowania ciasta jest czasem gęstnienia budyniu).
  4. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C.
  5. Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż 12 foremek.
  6. Do wysokiego naczynia wbij jaja, wlej pozostałą ilość mleka i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką do gładkiej konsystencji (ok. 0,5 min).
  7. Połowę ciasta rozłóż równo do 12 foremek (ok. 0,5 łyżki ciasta).
  8. Przygotowany budyń wyłóż na środek każdej babeczki (ok. 1 łyżeczki).
  9. Przykryj budyń pozostałym ciastem i natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 18-23 min.
  10. Polewę rozpuść w gorącej kąpieli wodnej.
  11. Markizy rozdziel na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przekrój na pół. Na ciastku z jasnym kremem wyłóż po ciemnej drażetce.
  12. Polewą posmaruj babeczki. Na zastygającą polewę wyłóż 2 ciastka z przyklejonymi drażami (oczy sowy) jedno obok drugiego. W każdą babeczkę wetknij nad oczami po dwie połowy ciastka (powieki). 

 

Więcej inspiracji na babeczki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/babeczki-i-ciasteczka/

komentarzy /0/
Skomentuj