Przepisy

Babeczki owsiane

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 0:35h

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane upraż na patelni do złotego koloru. Pozostaw do ostudzenia.
  2. Morele, żurawinę, rodzynki i orzechy włoskie bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z przestudzonymi płatkami owsianymi.
  3. Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C.
  4. Wyłóż na blachę z wyposażenia piekarnika 12 foremek.
  5. Do wysokiego naczynia wbij  jaja, dodaj mleko i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką, do gładkiej konsystencji (ok. 0,5 min).
  6. Odsyp 1 łyżkę mieszanki (płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów), pozostałą ilość oraz płatki czekoladowe z torebki z kartonika wsyp do masy i miksuj całość jeszcze przez chwilę.
  7. Ciasto rozłóż równo do 12 foremek (po ok. 2,5  łyżki).
  8. Surowe babeczki posyp odłożoną mieszanką  z płatkami owsianymi. 
  9. Babeczki natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 19 min (do lekkiego zarumienienia). 

 

Więcej inspiracji na babeczki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/babeczki-i-ciasteczka/

komentarzy /0/
Skomentuj