Przepisy

Babeczki Nadziane budyniem o smaku czekoladowym

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 0:30h
 

Do budyniu:

  • 100 ml mleka

Do ciasta:

  • 2 jaja 
  • 100 ml mleka 
  • 75 ml oleju 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie budyniu:

  1. Wlej mleko do szklanki (schłodzone lub o temp. pokojowej).
  2. Wsyp zawartość torebki z budyniem, energicznie mieszaj łyżeczką, do gładkiej konsystencji (ok. 1 min)
  3. Odstaw na ok. 5 min do zgęstnienia.
  4. Czas przygotowania ciasta jest czasem gęstnienia budyniu.
  5. Budyń najlepiej smakuje po upieczeniu.

Przygotowanie ciasta:

  1. Nagrzej piekarnik do temp. 180ºC bez termoobiegu. Wyłóż na blachę z wyposażenia piekarnika 12 foremek.
  2. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj mleko i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką, do gładkiej konsystencji (ok. 0,5 min). 
  3. Połowę ciasta rozłóż równo do 12 foremek (ok. 0,5 łyżki ciasta).
  4. Przygotowany budyń wyłóż na środek każdej babeczki (ok. 1 łyżeczki).
  5. Przykryj budyń pozostałym ciastem.
  6. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20−25 min (do uzyskania złocistego koloru).

 

Więcej inspiracji na babeczki i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/babeczki-i-ciasteczka/

komentarzy /0/
Skomentuj