Sposób przygotowania:
-
Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką formę do pieczenia babek z kominkiem o średnicy ok. 22 cm.
-
Wlej do garnka mleko, dodaj margarynę. Całość razem podgrzewaj do roztopienia margaryny, ostudź (roztwór powinien być lekko ciepły, nie może być gorący).
-
Wsyp połowę zawartości opakowania ciasta (300g) do wysokiego naczynia, dodaj jaja, aromat i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 minut (mieszadła świderki).
-
Gotową masę przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostaw w formie w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
-
Nastaw piekarnik na temp. 170-180°C, wstaw ciasto do zimnego piekarnika (na najniższą półkę) i piecz przez 35-40 minut. Pozostaw ciasto do wystudzenia.
-
Do miseczki wsyp cukier puder, szczyptę kwasku cytrynowego (lub wyciśnij trochę soku z cytryny) i dodaj gorącą wodę. Energicznie wymieszaj rozcierając ewentualne grudki. Gotowy lukier rozprowadź równo na powierzchni dobrze wystudzonej babki.
-
Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Dodaj mix do śmietany oraz cukier puder, miksuj do uzyskania gęstej konsystencji. Bitą śmietaną udekoruj wierzch baby i posyp owocami.
Z drugiej połowy ciasta możesz upiec bułeczki drożdżowe 6 szt. (przygotuj ciasto wg punktów 2 i 3, na końcu formując okrągłe bułeczki, lekko spłaszczyć, odstawić do wyrośnięcia na 30 min, wyłożyć na środek konfiturę i piec w lekko podgrzanym piekarniku w temp. 170-180C przez 25-30 minut).
Więcej inspiracji na ciasta drożdżowe i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/drozdzowe/

Ale przynajmniej fajnie się bawiłam z mężem;-)
Skąd wy dziewczyny macie takie talenty??
Ciekawe gdzie ja stałam jak je rozdawali;-D
Daje maksa! Chociaż na pewno nie wypróbuję dekoracji, hehe