Przepisy

Baba drożdżowa

Poziom trudności: niski
Ilość porcji: 20
Czas wykonania: 1:00h

Sposób przygotowania:

  1. Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką formę do pieczenia babek z kominkiem o średnicy ok. 22 cm.
  2. Wlej do garnka mleko, dodaj margarynę. Całość razem podgrzewaj do roztopienia margaryny, ostudź (roztwór powinien być lekko ciepły, nie może być gorący).
  3. Wsyp połowę zawartości opakowania ciasta (300g) do wysokiego naczynia, dodaj jaja, aromat i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 minut (mieszadła świderki).
  4. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostaw w formie w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
  5. Nastaw piekarnik na temp. 170-180°C, wstaw ciasto do zimnego piekarnika (na najniższą półkę) i piecz przez 35-40 minut. Pozostaw ciasto do wystudzenia.
  6. Do miseczki wsyp cukier puder, szczyptę kwasku cytrynowego (lub wyciśnij trochę soku z cytryny) i dodaj gorącą wodę. Energicznie wymieszaj rozcierając ewentualne grudki. Gotowy lukier rozprowadź równo na powierzchni dobrze wystudzonej babki.
  7. Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem. Dodaj mix do śmietany oraz cukier puder, miksuj do uzyskania gęstej konsystencji. Bitą śmietaną udekoruj wierzch baby i posyp owocami.

Z drugiej połowy ciasta możesz upiec bułeczki drożdżowe 6 szt. (przygotuj ciasto wg punktów 2 i 3, na końcu formując okrągłe bułeczki, lekko spłaszczyć, odstawić do wyrośnięcia na 30 min, wyłożyć na środek konfiturę i piec w lekko podgrzanym piekarniku w temp. 170-180C przez 25-30 minut).

 

Więcej inspiracji na ciasta drożdżowe i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/drozdzowe/


 

komentarzy /1/
Skomentuj
kamikaze51
2010-06-11 14:53:49
Haha, aleksaa ja właśnie to samo pomyślałam o moich... przy tych dziełach to moje wyp(ie/o)ciny wyglądają jakbym miała 5 lat;-D
Ale przynajmniej fajnie się bawiłam z mężem;-)
Skąd wy dziewczyny macie takie talenty??
Ciekawe gdzie ja stałam jak je rozdawali;-D
Daje maksa! Chociaż na pewno nie wypróbuję dekoracji, hehe