Produkty

Pieczenie > Ciasta

Ciasto kruche

CIASTO KRUCHE  to wyśmienita propozycja dla całej rodziny. Jedyne CIASTO KRUCHE  na rynku z dodatkiem mąki krupczatki. CIASTO KRUCHE  to klasyczne ciasto o wyjątkowym połączeniu smaku dzięki specjalnie dobranym składnikom oraz  chrupiącej konsystencji. CIASTO KRUCHE jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga chłodzenia w lodówce, a i tak po wypieczeniu jest bardzo KRUCHE i maślane w smaku. Wystarczy dodać kilka  podstawowych składników (np. jaja, tłuszcz) i zmiksować z zawartością torebki, a nastepnie upiec.

Z CIASTA KRUCHEGO wyczarujesz Twoje ulubione ciasta, tarty oraz ciasteczka. Jest to idealne CIASTO KRUCHE pod serniki oraz owoce lub inne ulubione dodatki. Z jednego opakowania CIASTA KRUCHEGO otrzymasz ok. 1 kg gotowego wypieku.  Wyczaruj coś wyjątkowego ...i piecz śmiało dla innych...ot tak prosto z serca.

Więcej inpisracji na pyszne ciasta kruche i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/kruche/

Składniki:

Do ciasta:
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła

Do nadzienia:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru
Do podsypywania:
  • 1‒2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
 
  • Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cukier (do słodkich jabłek proponujemy dodać 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego; można dodać również 1/2 łyżeczki cynamonu). Upraż na małym ogniu przez 10‒15 min. Ostudź.
  • Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj tłuszczem. 
  • Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajo, pokrojoną margarynę (masło). Miksuj na średnich obrotach przez 1‒2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników. 
  • Nagrzej piekarnik do temp. 190⁰C bez termoobiegu.
  • Rozwałkuj 3/4 ciasta, podsypując mąką, na placek o średnicy ok. 2 cm większej niż średnica tortownicy. Przełóż ciasto do tortownicy lekko zawijając je na boki. Pozostałą część ciasta włóż do lodówki na ok. 30 min. 
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min. 
  • Na spód ciasta wyłóż przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Przykryj jabłka ciastem. Wierzch posmaruj mlekiem. 
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190⁰C przez 40‒45 min (do uzyskania złocistego koloru).