Zarejestruj się Zaloguj
rozwiń 1

Przepisy

czekoladowe - Jogurtowo czekoladowa fantazja

Jogurtowo czekoladowa fantazja

3:40
  • Currently 3.5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 ocen Dziękujemy za ocenę! Przepis można ocenić tylko raz! Twoja ocena została zmieniona.

poziom trudności: niski
ilość porcji: 16

drukuj e-mail dodaj do schowka
 

Chcesz aby Twoje dziecko pomagało Tobie w kuchni? Sprawdź, które elementy przepisu możecie wykonać razem.

Składniki

  1. 4 jaja
  2. 100 g margaryny
  3. 100 g czekolady gorzkiej
  4. 100 g mąki pszennej
  5. 80 g cukru pudru
  6. 80 g cukru kryształu
  7. 1 opakowanie proszku do pieczenia Delecta (15 g)
  8. 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta (16 g)
  9.  
  10. Masa kokosowa:
  11.  
  12. 125 ml śmietany kremówki 30%
  13. 30 g cukru pudru
  14. 100 g wiórków kokosowych Bakalland
  15.  
  16. Krem:
  17.  
  18. 1 opakowanie kremu tortowego 
  19. śmietankowego Delecta (110 g)
  20. 300 ml mleka

 

wyślij gratis SMS ze składnikami

Przepis

  1. Czekoladę rozpuść na parze, ostudź.
  2. Mąkę przesiej, dodaj Duecik i wymieszaj.
  3. Margarynę miksuj z cukrem pudrem
     

    Cukier drobno poddany procesom rozdrabniania kryształków. Idealnie miesza się z innymi składnikami i równomiernie rozpuszcza w masie. Nadaje walory smakowe, a także estetyczne wielu daniom. Idealnie sprawdza się przy produkcji kremów (gdyż nie pozostawia grudek) oraz ciast nadając puszystośći lekkość wypiekom.

    , kolejno dodawaj po jednym żółtku dalej miksując.
  4. Pod koniec miksowania dodaj rozpuszczoną czekoladę i mąkę wymieszaną z Duecikiem.
  5. Z białek i cukru ubij pianę, i delikatnie, przy pomocy drewnianej łyżki, połącz obie masy.
  6. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
  7. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170°C przez 40 - 45 minut (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
  8. Aby przygotować masę kokosową, w garnku podgrzej śmietankę z cukrem pudrem, następnie dodaj wiórki kokosowe
     

    Wiórki kokosowe produkuje się z kopry, czyli wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. Zawierają dużo białka i żelaza, dlatego poleca się je zwłaszcza wegetarianom. W ich skład wchodzi również miedź, magnez, kwas foliowy, potas, witamy B i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. 

    i wymieszaj.
  9. Na przestudzone ciasto wyłóż zimną masę kokosową.
  10. Do wysokiego naczynia wlej 350 ml zimnego mleka, wsyp zawartość opakowania z kremem i miksuj przez 3 minuty.
  11. Gotowy krem wyłóż na masę kokosową i całość schładzaj przez ok. 2 godziny.

Dobra rada Delecty:

Przed podaniem ciasto można udekorować startą czekoladą.

NAPISZ swój komentarz