Zarejestruj się Zaloguj
rozwiń 1

Przepisy

biszkoptowe - Ciasto pszczółka

Ciasto pszczółka

2:00
  • Currently 3.5 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
49 ocen Dziękujemy za ocenę! Przepis można ocenić tylko raz! Twoja ocena została zmieniona.

poziom trudności: niski
ilość porcji: 24

drukuj e-mail dodaj do schowka
 

Chcesz aby Twoje dziecko pomagało Tobie w kuchni? Sprawdź, które elementy przepisu możecie wykonać razem.

Składniki

  1. Do ciasta:
  2.  
  3. 3 szklanki mąki
  4. 1 szklanka cukru pudru
  5. 6 żółtek
  6. 250 g margaryny
  7. 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  8. 3 łyżki kakao
  9.  
  10. Do masy:
  11.  
  12. 6 białek
  13. 1 szklanka cukru pudru
  14. 2 budynie śmietankowe Delecta
  15. 750 ml śmietany 18%
  16.  
  17. Do dekoracji:
  18.  
  19. krem smak ajerkoniakowy Delecta
  20. 300 ml mleka

 

wyślij gratis SMS ze składnikami

Przepis

  1. Ciasto zagnieść z podanych składników na gładką masę.
  2. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
  3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder
     

    Cukier drobno poddany procesom rozdrabniania kryształków. Idealnie miesza się z innymi składnikami i równomiernie rozpuszcza w masie. Nadaje walory smakowe, a także estetyczne wielu daniom. Idealnie sprawdza się przy produkcji kremów (gdyż nie pozostawia grudek) oraz ciast nadając puszystośći lekkość wypiekom.

    , śmietanę oraz budynie. Masę wymieszać delikatnie łyżką
  4. Formę do pieczenia o wym. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) bezpośrednio na dno blaszki.
  6. Na ciasto wylać przygotowaną masę i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta.
  7. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 60 minut.
  8. Po wystudzeniu na wierzch ciasta wyłożyć krem przygotowany wg sposobu podanego na opakowaniu.
  9. Schłodzić w lodówce.
NAPISZ swój komentarz