Zarejestruj się Zaloguj
rozwiń 1

Produkty

Ciasta / Ciasta do pieczenia

Ciasta do pieczenia - Tiramisu

Tiramisu

Znany na całym świecie - doskonały włoski deser, na którego myśl każdemu cieknie ślinka. Teraz ten pyszny deser możesz przygotować w dowolnej chwili w domu dzięki zestawowi - ciasta
i delikatnego kremu. Możesz zrobić niespodziankę rodzinie bądź znajomym w każdej chwili i sprawić, że długo nie zapomną magii chwil spędzonych przy tym pysznym deserze.

Składniki:

Do ciasta:

3 jaja 

50 ml wody (ok. 5 łyżek)

Do ponczu:

200 ml gorącej wody 

50 ml alkoholu

1,5−2 łyżki kawy rozpuszczalnej 

10 kropli aromatu migdałowego 

Do kremu:

450 ml mleka 

Do dekoracji:

1 łyżkę kakao w proszku

wyślij gratis SMS ze składnikami Wyślij sms

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. W wysokim naczyniu wymieszać jaja z wodą. Stopniowo wsypywać zawartość torebki z ciastem i miksować ok. 4–5 minut.
  2. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach ok. 25 x 30 cm. 
  3. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180ºC przez 25–30 min. 

  Poncz:

  1. Zalać kawę rozpuszczalną gorącą wodą. Po ostudzeniu dolać alkohol i aromat migdałowy. 
  2. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić w połowie wysokości na dwie części. 

Krem:

  1. Do wysokiego naczynia wlać 450 ml schłodzonego mleka, wsypać zawartość torebki z kremem i miksować przez 3 minuty.
  2. Dolną warstwę biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą warstwą biszkoptu. Nasączyć ją pozostałym ponczem i wyłożyć pozostałą część kremu.
  3. Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić co najmniej 3 godziny. 
  4. Przed podaniem posypać obficie kakao w proszku (przez sitko o drobnych oczkach). 

Ciasto:

cukier, mąka pszenna, skrobia, substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu; emulgatory: E 472b, E 472a; syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku.

Krem:

cukier, syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny, emulgatory: E 471, E 472a; skrobia modyfikowana, białka mleka, ser mascarpone w proszku 2%; substancja żelująca: karagen; stabilizator: mleczan wapnia; barwnik: beta-karoten; aromat.

Przeciętne wartości odżywcze po przygotowaniu

Wartości odżywcze na 100 g

Wartości odżywcze na 60 g

% GDA na porcję 60 g

Wartość energetyczna

718 kJ ( 170 kcal)

452 kJ (107 kcal)

5,0 %

Białko 

4,0 g

2,5 g

5,0 %

Węglowodany

28 g

18 g

7 %

w tym cukry

 18 g

12 g

13 %

Tłuszcz

4,0 g

2,5 g

3,5 %

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

2,5 g

1,5 g

8 %

Błonnik

0,5 g

0,5 g

1,5 %

Sód

0,16 g

0,10 g

4,5 %

Ciasta

Przyprawy i dodatki

Desery

Napoje

Mieszanki żelujące

Przekąski