Zarejestruj się Zaloguj
rozwiń 1

Produkty

Ciasta / Ciasta do pieczenia

Ciasta do pieczenia - Krówka

Krówka

Znasz je doskonale z cukierni, a masz ochotę upiec je w domu dla swoich najbliższych. Nic prostszego wypróbuj nowe ciasto Delecta Krówka.

Smak ulubionych cukierków teraz dostępny w formie ciasta. Delikatne miodowo-korzenne ciasto przełożone jest lekkim kremem waniliowym, zwieńczeniem całości jest polewa toffi o charakterystycznej ciągnącej konsystencji.

Spróbuj nasze nowe ciasta koniecznie na pewno polecisz je swoim znajomym.

Składniki:

Do kremu

450 ml mleka

100 g masła lub margaryny

Do ciasta

3 jaja

50 ml wody (ok. 5 łyżek)

Do ponczu

125 ml wrzącej wody (1/2 szklanki)

1 saszetkę kawy zbożowej ANATOL

Do polewy

50 g margaryny

2 łyżki mleka

Do dekoracji

4 łyżki płatków migdałowych lub pokrojonych orzechów

wyślij gratis SMS ze składnikami Wyślij sms

Sposób przygotowania:

Krem

  1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj.
  2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
  3. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując.

Ciasto

  1. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.  
  2. W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą.
  3. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180ºC bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem  nagrzewania piekarnika).
  4. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4−5 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej blachy.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180ºC przez 25−30 min.

Poncz

  1. Zaparz kawę zbożową ANATOL lub herbatę. Ostudź.

Składanie ciasta

  1. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój w połowie wysokości.
  2. Dolną warstwę biszkoptu nasącz połową ponczu, wyłóż krem, nasącz od środka drugą warstwę biszkoptu i przykryj nią całość. 

Polewa

  1. W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem. Zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 4 min, ciągle mieszając.
  2. Płynną polewę rozprowadź na biszkopcie. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi lub drobno pokrojonymi orzechami.
  3. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do schłodzenia.

Ciasto: cukier, mąka pszenna, skrobia pszenna, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; emulgatory: E 472b, E 472a; syrop glukozowy, barwnik: karmel; mleko odtłuszczone w proszku, aromat.

Krem: cukier, skrobie, mąka pszenna, skrobia modyfikowana, sól, aromaty,  barwnik: kurkumina.

Polewa: cukier, skrobia, mleko pełne w proszku, syrop glukozowy, barwnik: karmel, aromat.

Przeciętne wartości odżywcze po przygotowaniu

Wartości odżywcze na 100 g

Wartości odżywcze na 68 g

% GDA na porcję 68 g

Wartość energetyczna

1190 kJ ( 284 kcal)

797 kJ (190 kcal)

10 %

Białko 

4,5 g

3,0 g

6 %

Węglowodany

36,4 g

24,4 g

9 %

w tym cukry

22,2 g

14,9 g

17 %

Tłuszcz

13,2 g

8,9 g

13 %

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

4,3 g

2,9 g

14 %

Błonnik

0 g

0 g

0 %

Sód

0,5 g

0,3 g

6 %

Ciasta

Przyprawy i dodatki

Desery

Napoje

Mieszanki żelujące

Przekąski