Zarejestruj się Zaloguj
rozwiń 0

Produkty

Ciasta / Ciasta do pieczenia

Ciasta do pieczenia - Karpatka

Karpatka

Karpatka jest ciastem doskonale w Polsce znanym, a jej nazwa pochodzi od specyficznego kształtu powierzchni ciasta przypominającej polskie góry Karpaty. Pomiędzy dwoma warstwami delikatnego ciasta możesz znaleźć najbardziej delikatny, waniliowy krem, smaku którego nie zapomnisz.
W zestawie znajduje się krem i ciasto.

Składniki:

Do kremu:

500 ml mleka (2 szklanki)

200 g masła lub margaryny

Do ciasta:

250 ml wody (1 szklankę)

125 g margaryny 

4–5 jaj (w zależności od wielkości) 

Do dekoracji:

1 łyżkę cukru pudru 

wyślij gratis SMS ze składnikami Wyślij sms

Sposób przygotowania:

Krem:

  1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
  2. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
  3. Zmiksuj ugotowaną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.

Ciasto:

  1. Zagotuj wodę z margaryną, dodaj zawartość torebki z ciastem i chwilę gotuj rozcierając masę. Wystudź.
  2. Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.  
  3. Nagrzej piekarnik do temp. 220ºC bez termo obiegu.
  4. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min.
  5. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blasze. 
  6. Wstaw do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika i piecz kolejno przez 25−30 min, do uzyskania złocistego koloru.

Składanie ciasta / Cake composition:

  1. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta. 
  2. Ciasto posyp cukrem pudrem.  

Ciasto:

Mąka pszenna, substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu.

Krem:

Cukier, skrobia kukurydziana, mąka pszenna, jaja w proszku, aromat, barwnik: kurkumina.

Przeciętne wartości odżywcze po przygotowaniu

Wartości odżywcze na 100 g

Wartości odżywcze na 63 g

% GDA na porcję 63 g

Wartość energetyczna

1457 kJ ( 350 kcal)

910 kJ ( 219 kcal)

11 %

Białko 

5,2 g

3,2 g

6 %

Węglowodany

28,9 g

18,1 g

7 %

w tym cukry

15,3 g

9,6 g

11 %

Tłuszcz

23,6 g

14,8 g

21 %

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

7,3 g

4,6 g

23 %

Błonnik

0,3 g

 0,2 g

1 %

Sód

0,23 g

0,14 g

6 %

Ciasta

Przyprawy i dodatki

Desery

Napoje

Mieszanki żelujące

Przekąski